MAĞAZA TASARIM
Son yıllarda rekabetin yoğun olarak yaşandığı perakendecilik sektöründe, başarıyı yakalamanın yolu müşterilerin beklenti ve isteklerini karşılamaktan geçmektedir. Perakendeci mağazaların yerleşim yeri kararlarından sonra verilen mağaza iç ve dış düzen ve tasarım kararları ise mağazaların piyasa koşullarında rekabet avantajı geliştirmelerinde en az yerleşim yeri seçimi kadar önemli bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Kısacası perakende mağazaları ilk önce insan sirkülasyonunun çok olduğu alanlara yerleştirilmelidir. Akabinde yapılması gereken ise mağazanın hedef kitlesi dikkate alınarak mağaza tasarım ve düzen unsurlarını tamamlamaktır.
Mağazanın yerleşim düzenini belirlemedeki en önemli amaç var olan sınırlı alanı en fazla verim alacak şekilde ayarlamaktır. Mağaza tasarımlarında ilk önce mağazanın temel düzeni belirlenmelidir. Bu aşamadan sonra tüm ürünlerin yerleşim yerleri ve müşterilerin mağaza içinde hareket etmelerini sağlayan koridor sirkülasyonunun düzenlenmesiyle mağaza düzeni oluşturulmalıdır. Ürünlerin sunumu yapılırken, müşterilerin ilgisini çekecek, anlaşılması kolay, tüketicilerin ürünleri aramaya ve değerlendirip satın alma kararı verdirecek şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca ürünlerin sunumu, satışlara etki ederek mağaza imajının oluşmasında önemli bir etkendir.
Mağaza düzenlerinin planlanmasında mağaza tasarımının başlıca hedefi ayırt edici ve akılda kalıcı bir mağaza imajı yaratmaktır. Mağaza tasarımı sadece mağazanın içini kapsamamaktadır. Mağazanın dışının tasarımı da en az iç tasarımı kadar önemlidir. Dış tasarım, potansiyel müşterileri mağaza önünden geçerken etkilemede ve onları içeri girmeye ikna etmede çok önemli bir role sahiptir. Bu sebeple mağazanın iç tasarımına gösterilen önem mağazanın dış tarafını da gösterilmelidir.
Bir mağaza tasarlanırken mağaza sahibinin üç hedefi olmalıdır. Bunlar; mağaza iç dizaynının mağaza imajı ve firmanın satış stratejileri ile uyumlu olması, iyi yapılmış bir mağaza tasarımının tüketicilerin satın alma davranışlarını değiştirdiği ve yapılacak tasarım belirlenirken perakende alanının üretken olması gerektiği konularına dikkat etmek gereklidir. Mağaza alanının üretken olması, mağazanın her metrekaresi başına düşen satış miktarı ile tanımlanmaktadır.
Mağazalar, perakendeciler ile tüketicilerin direkt iletişim halinde olabildikleri ve satışın gerçekleşme veya gerçekleşmeme durumlarının gerçekleştiği yerlerdir. Mağazalar sahip oldukları farklı özellikleriyle iki önemli role sahiptir. Bunlardan ilki, uygun bir mağaza imajı yaratmak ve ikinci olarak satış alanının üretkenliğini arttırmaktır. Tüm bunları sağlayıp başarıyı yakalamak isteyen perakendeci müşterisi ile olan iletişiminde mağaza düzeni ve tasarımını çok önemli iki bileşen olarak değerlendirmeli ve bu doğrultuda gereğini yapmalıdır.