Günümüzde yüksek sayıdaki ürünlerin rahat bir şekilde depolanması ve gerektiği zaman müşteriler için doğru bir şekilde sergilenebilmesi son derece büyük bir önem taşımaktadır. Düzgün ve tertipli bir şekilde sergilenen ürünler, mağaza tarzı işyerlerinde müşterinin satın alma eylemini gerçekleştirmesi konusunda onu teşvik edecek ve dolayısıyla satış rakamlarının artmasına olanak sağlayacaktır. Bunu sağlayacak olan en ideal ürünlerden biri ise raf sistemleri ürünüdür. Yüksek depolama kapasitesi sayesinde birçok farklı çeşit ürünü kolay bir şekilde depolayabilen raf sistemleri, aynı zamanda şık ve modern yapısı ve ihtişamlı tasarımı ile müşterilerin ürünlere olan bakış açısını olumlu şekilde etkileyecektir. Başta kıyafet ve ayakkabı mağazaları olmak üzere giyim sektöründeki işyerleri için son derece gerekli bir ürün olan raf sistemleri, kaliteli malzeme yapısı ve kolay temizlenebilir oluşu ile uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanıma oldukça müsaittir.
Her Bütçeye Uygun Raf Sistemleri
Tercihe göre renklendirme ve resimlendirme seçeneği ve ek parça kullanımı ile birçok farklı kombinasyon çeşidinin oluşturulabileceği raf sistemleri ürünleri, elinizdeki satışa uygun ürünleri kolay bir şekilde depolamanıza ve müşterilerinize şık bir görüntü eşliğinde sunmanıza olanak sağlayacaktır. Mağaza türü işyerlerinin haricinde ev gibi ortamlarda da kullanılmaya müsait olan raf sistemleri, hem hobi amacı ile kullanıma hizmet edebilir hem de ev ortamında da depolama ve düzenleme alanında kullanılabilir. Raf sistemini alırken tercih edilen doku ve malzeme kalitesi gibi etmenler raf sisteminin ömrünü belirleyecek ve raf sisteminin kullanımından verim elde etme açısından oldukça büyük bir önem teşkil edecektir. Kaliteli malzemelerin kullanımı sonucunda üretilen mağaza raf sistemleri, kolay temizlenebilir yapısı ve dayanıklı malzemesi ile uzun yıllar boyunca kullanıma son derece müsaittir.
Duvara monte edilerek kullanılması gerekli olan raf sistemleri ürünü, kullanım kolaylığı ve verimlilik gibi olumlu yönlerinin yanı sıra kullanımı son derece güvenli bir üründür. Hobi amaçlı kullanım içinde müsait olan raf sistemleri, yüksek kapasitede ürünün kolayca depolanabilmesi açısından son derece önemlidir ve depolanan bu ürünlerin şık ve hoş bir görüntü eşliğinde sergilenmesini sağlayarak mağaza gibi işyerlerinde satış rakamlarına oldukça olumlu etkilerde bulunacaktır.
Raf Sistemleri Modelleri
Raf sistemleri işletmelerin daha çok depo alanlarında kullanılan istiflemeyi düzenli bir hale getirmek için geliştirilmiş ürünlerdir. Günümüz şartlarında artan nüfus ve akabinde tüketim mallarına olan talebin artmasıyla ürünlerin bulundukları alanların en etkin ve verimli şekilde kullanılması ihtiyacıyla raf sistemleri üzerinde farklı çalışmalar yapılmış ve birçok alternatif kullanıcılara sunulmuştur.
Raf Sistemleri, depo ve arşiv alanınızda düzen, stok alanlarında takipte kolaylık, arşiv alanlarında evraklara gelebilecek zararları önleme ve düzenli sıralama yapmanızda yardımcı olur. Raf sistemleri işinizi daha hızlı ve daha verimli kullanılan alanlarda yapma olanağı sunmaktadır. Söz konusu bu sistemler, birçok kullanım alanına sahiptir.
Raf sistemleri genel olarak üçe ayrılmaktadır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:
- Cıvatalı Raf Sistemleri; Bu sistemin kaldırabileceği ağırlık imal edildiği tabla kalınlığına bağlıdır. Ortalama 60-100 KG seviyesinde ağırlığı taşıyabilir. Ayak kısımların L profillerden, tabla kısımları da DKP saç malzemeden imal edilmektedir. Bu saç malzeme ST37 kalite standartlarına sahiptir. Ayak üzerinde yer alan delikler ve tabla yanlarında yer alan deliklerin cıvata ve somun yardımıyla birleştirilerek sistem kurulmaktadır.
- Hafif Rack Raf Sistemleri; Geçme sistem yöntemiyle ve hafif yüklerin taşıyacak şekilde üretilmişlerdir. Her bir raf maksimum 300-350 kg yük taşıyabilir. Rafların ayakları kutu profilden imal edilirken, ayak bağlantıları cıvatalarla gerçekleşmektedir. Yatay kayıtlar takılarak ayaklar birbirine bağlanır. Saç tablalar ise yatay kayıtların üzerine veya içerisine yerleştirilerek mukavemet arttırılır.
- Ağır Rack Raf Sistemleri; Palet ve ağır paletli yüklerin taşınması için yoğun kullanılan raf sistemidir. Her bir raf ortalama 1000-2000kg ve üzerinde yük taşıyabilir. Bu tip raf sistemlerinde kullanılacak profil kesitlerini hazırlatmadan önce doğru ağırlığın belirlenmesi son derece önemlidir. Ayaklar saç büküm olup yatay kayıtlar (traversler) taşınacak yükün ağırlığı göz önünde bulundurularak kutu profil, CC profil ya da I profil olabilmektedir.
Ayrıca depo alanlarında yerleşimlerine göre altı farklı raf sistemleri kullanılmaktadır. Bunlar aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
- Sırt Sırta Raf Sistemi; En yaygın olarak kullanılan bu sistem aynı zamanda ekonomik oluşuyla da tercih edilmektedir. Paletli olarak kullanılan ürünlerde en çok bu sistem tercih edilmekte olup paletler birbirlerini etkilemeden kolaylıkla yerleştirilip çıkarılabilir.
- İki Derinlikli Raf Sistemi; Sırt sırta raf sistemi ile benzerlik göstermektedir. İstifleme aracının ucuna uzatma aparatı takılarak en arkadaki yükün kolaylıkla alınması sağlanabilir.
- Dar Koridor Raf Sistemi; Maksimum 14 metre uzunlukta olan yüksek depolarda özel forkliftlerin kullanılmasıyla dar alanda maksimum depolama sağlayan sistemdir.
- Hareketli Depo Raf Sistemi; Hareketli elemanların üzerine kurulan sırt sırta depolama sistemidir. Burada tek bir koridor bırakılarak rafların hareket ettirilmesiyle istenilen koridora gidilir.
- Tam Otomatik Depo Raf Sistemi; Palet giriş-çıkış hızının yüksek olduğu depolarda tercih edilen bir sistemdir. Koridor aralığının neredeyse bir euro palet genişliğinde olması yeterlidir.
- Giydirme Cepheli Depo Raf Sistemi; Herhangi bir sistem üzerine kombine olarak, bina inşaatı yapılmaksızın herhangi bir panel kaplama türü ile giydirme yapılan sistemdir.